כיוונים

כיוונים

איך אפשר להשתמש בקומיקס לצורכי לימודים ?

 

רבים מהאנשים אינם מעריכים נכונה קומיקס, ועל כן חשוב לעצור רגע ולהבין שלא רק מדובר בכלי שמדרבן את הילד לקרוא ולדמיין, אלא מדובר בכלי הרבה יותר מחוכם, וזאת כי קומיקס מסמל הצלחה – הצלחה לקחת רעיון מסוים ולהעביר אותו במינימום אמצעים, באמצעות מינימום מילים ולצד איור קטן. מכאן שללא ספק ספר קומיקס הנו תוצר גאוני, כזה שאינו רק מאוד מהנה, אלא גם כזה שעשוי ללמד, ועל כן בין אם אתם אנשי חינוך שמחפשים אחר דרך מקורית להעביר תכנים ובין אם אתם הורים משקיענים, המאמר הזה במיוחד עבורכם!

 

פתרון יצירתי לביטוי עצמי

ספרי קומיקס משלבים נהדר בין סיפור לאיור ועל כן אם מחפשים אחר דרך מקורית לדרבן את הילד לספר רעיון, או אם מחפשים אחר דרך מעניינת להטמיע בילד ביטחון עצמי, הרי שניתן לעשות עמו פרויקט של יצירת קומיקס. המשימה אינה חייבת להיות מורכבת, אלא כל שצריך לעשות זה לבנות סיפור מסגרת פשוט, לפתח מעט את הדמויות (גם כן תרגול מאוד חשוב עבור פיתוח היצירתיות והביטחון העצמי) ולהתחיל לבנות את השתלשלות העניינים. את הציורים אפשרי לצייר רק בקווי מתאר, אך גם אפשרי להשקיע ולצבוע אותם ולהוסיף פריטים ייחודיים – תלוי בהעדפה האישית של הילד. כמו כן, מומלץ לגזור מראש ריבועים ייעודיים ובהם לצייר, ולבסוף להדביק את סך הריבועים על בריסטול שחור ולהשאיר מקום למלל.

 

משחקי לוגיקה

אם מבקשים לעבוד עם הילד על לוגיקה, ניתן לקחת סיפור קומיקס פשוט וקצר, במכונת הצילום לצלם את הסיפור ולאחר מכן לגזור בהתאמה לריבועים. את סך הריבועים יש להביא לילד (עדיף לא יותר מעשרה) ולשאול אותו מה לדעתו צריך להיות הסדר, כך שנקבל סיפור הגיוני. כמו כן, מדובר בהזדמנות לבחון כיוונים נוספים – לבחון מה קורה אם משנים את סדר האירועים, ולו עבור שעשוע ופיתוח הדמיון.

 

 

קריאה אינה מפחידה

הרבה פעמים ילדים פוחדים לפתוח ספר, פשוט כי כמות המלל מרתיעה והם אינם רואים כיצד הם אי פעם יגלו מה קורה בסוף הסיפור. אי לכך דווקא ספרי קומיקס מהווים גלגל הצלה, ולו כיוון שרוב הספר מושתת על איורים וכמעט ואין מלל. ילד שיחזיק ביד ספר קומיקס, מהר מאוד יגלה שגם הוא יכול לקרוא ספר מתחילתו ועד סופו, עובדה שתחבב עליו את הקריאה ושתוביל אותו לקרוא ספר שלם.

פיתוח נושא

הרבה פעמים מורים מבקשים ללמד את הילד לפתח נושא, ועל כן ספר קומיקס מהווה מצע נהדר. למה הכוונה? ובכן באמצעות ספר קומיקס קצר, ניתן לעצור ולנסות להרחיב את הסיטואציה, לשאול שאלות לגבי הדמויות, לבחון ביתר תשומת לב פרטים מהאיורים ואף ניתן לקחת דמות ולבקש להשלים עבורה פרטים שחסרים – בהתבסס על המידע שקיים. כך למשל ניתן לשאול מה היא תרצה לעשות כשתהיה גדולה, ממה היא מפחדת, מה היא הכי אוהבת ללמוד, מיהי החברה הכי טובה שלה וכדומה.

 

חיבור וחיסור

לאור העובדה שספר קומיקס מחולק למקטעים, הוא בין היתר מאפשר ללמוד חיבור וחיסור. כך למשל ניתן לשאול לכמה מקטעים הסיפור מחולק, כמה מקטעים יישארו אם כל המקטעים שמכילים דמות מסוימת ייעלמו מהסיפור, כמה מקטעים נקבל אם לאחר כל מקטע יופיע מקטע נוסף (ולו של דמות מסתורית שאינה מופיעה בסיפור) וכדומה. לסיכום נציין שאם רק נחשוב מחוץ לקופסה, נגלה שספרי קומיקס מציעים דרך נפלאה עבור לימוד, שיתוף ויצירה – נצלו זאת!

גלילה לראש העמוד