בין אם התינוק שלכם יונק לבין אם הוא צורך מזון תינוקות, אנו בטוחים שהוא בידיים טובות. אתם כהורים עושים הכול כדי שהילד שלכם יתפתח ויגדל. לכן השלב הבא אחרי חלב אם או מזון לתינוקות, הוא גמילה. אבל כיצד גומלים תינוק מבקבוק? ומהי התזונה שמתאימה לו? הכול בהמשך.
מתי מתחילים בגמילה?
מי שחובק תינוק חדש בוודאי יודע שבשלבים מוקדמים בחייהם של תינוקות יהיה רגע שבו יהיה צורך בגמילה מהנקה. אם אתם מעוניינים להתחיל בתהליך הדרגתי שכזה, כדאי לבצע אותו בזמן המתאים לך וגם בתקופת הזמן שבה התינוק יכול להתחיל לאכול אוכל מוצק. (1)
יש לציין כי התהליך צריך להתבצע בהתאם לשיקול דעת האם וגורמי התפתחות הילד המקצועיים בקופת החולים, ובהתאם להתפתחות הילד שהיא אינדיווידואלית ובהתאם לקצב האישי שלו.
כיצד מתבצעת הגמילה בפועל?
על פי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ להניק באופן בלעדי את הילד למשך חצי שנה לפחות, ללא תוספות אחרות. גמילה מבקבוק צריכה להתרחש בהדרגה. בדרך כלל מומלץ לשלב את חלב האם לצד טעימות של מזון מוצק או תמ"ל כאשר הילד מגיע לגיל שבו ניתן לעשות זאת (בהתאם לקצב שלו ולמצבו הבריאותי) ובהתאם לשיקול הדעת של האם. יש לתת לילד לטעום ממזונות מוצקים כאשר הם טחונים ובמרקם רך בלבד, בחתיכות קטנות וחתוכות היטב. מומלץ לשלב מאכלים מזינים ובריאים, ובהדרגה להעלות את הכמות שלהם לצד ההנקה או השימוש בתמ"ל. (2)
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום התפתחות הילד כדי לקבל הוראות מדויקות ומותאמות לך ולילדך.
מה אוכלים?
אז מה כדאי להכניס לתפריט של תינוק שנגמל? ניתן לקחת פירות כמו בננות, תפוחים, תותים או ירקות שונים ולטחון אותם למחית. ניתן להרתיח ביצה קשה ולבשל אותה היטב, ולחתוך אותה לחתיכות קטנות. ניתן גם לשלב מוצרי בשר ודגים כל עוד הם מבושלים היטב, רכים וחתוכים לחתיכות קטנות וללא עצמות. מומלץ לתת לתינוק כמויות קטנות כדי לבדוק האם הוא סובל מאלרגיה למזון מסוים. (2)
מה עושים אם לא יודעים בדיוק איך לבצע את התהליך?
אם אתם לא בטוחים מה כדאי לעשות כדי להתחיל את תהליך הגמילה, או לא בטוחים האם התינוק מוכן לכך, כדאי לפנות לייעוץ מקצועי. תוכלו לפנות לקופת החולים שלכם ולבקש פגישה עם תזונאית תינוקות, רופא הילדים או כל מומחה אחר בהתאם לנושא המבוקש, או לפנות לייעוץ בתחנות טיפת חלב ולבקש הדרכה והכוונה בנושא התזונה הנכונה לתינוקות והדרך שבה אתם כהורים יכולים לבצע את זה. זכרו כי כל תינוק הוא שונה ולכל ילד הקצב שלו, ולכן כדאי להקשיב לסימנים שהילד נותן לכם לצד הייעוץ המקצועי ולהתאים את שלבי התהליך בהתאם.
בהצלחה!
***המידע הכתוב במאמר לא מהווה המלצה רפואית או מחליף את חוות דעתם של גורמי רפואה. אין להשתמש במידע זה כתחליף להתייעצות עם רופא מומחה או גורם רפואה מוסמך אחר.