כיוונים

כיוונים

סרטן בלוטת התריס: הכול על ההתמודדות עם המחלה

סרטן בלוטת התריס היא מחלה קשה שיכולה לעיתים קרובות להרגיש מכריעה. עם זאת, הבנת הטיפולים האפשריים יכולה להעצים את החולים להיות משתתפים פעילים בטיפול שלהם. סרטן בלוטת התריס, מצב נדיר יחסית אך ניתן לטיפול, מופיע בתוך בלוטת התריס – איבר בצורת פרפר הממוקם בבסיס הצוואר. בלוטה זו ממלאת תפקיד מרכזי בוויסות תפקודי גוף חיוניים באמצעות ייצור הורמונים. בעוד שהתמודדות עם אבחנה עשויה להיות מפחידה, העידן הרפואי המודרני מציע שפע של אפשרויות טיפול המותאמות לצרכים האישיים. מסע הטיפול מתחיל בדרך כלל באבחון מדויק, ולאחריו קרב אסטרטגי נגד התאים הסרטניים, בין אם באמצעות ניתוח או טיפולים חדשניים אחרים.

מהו סרטן בלוטת התריס?

ניתן לסווג את סרטן בלוטת התריס למספר סוגים, כולל סרטן פפילרי, פוליקולרי, מדולרי ואנפלסטי של בלוטת התריס. סוג סרטן בלוטת התריס שיש לחולה יכול להשפיע על אפשרויות הטיפול והפרוגנוזה שלו. זיהוי סוג סרטן בלוטת התריס הוא השלב הקריטי הראשון בתהליך הטיפול.

אבחון

אבחון סרטן בלוטת התריס כולל בדרך כלל בדיקה גופנית, בדיקות דם לבדיקת תפקוד בלוטת התריס, בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד וביופסיה של שאיפת מחט עדינה לבדיקת תאי בלוטת התריס. אם הסרטן מאושר, בדיקות נוספות כגון סריקות CT, MRI או סריקות PET עשויות להתבצע כדי לקבוע את שלב הסרטן, אשר ישפיע על אסטרטגיית הטיפול.

אפשרויות טיפול

לאחר השלמת האבחנה וההיערכות, נדונות אפשרויות הטיפול. בחירת הטיפול תלויה בסוג ובשלב של הסרטן, בריאותו הכללית של המטופל והעדפותיו האישיות.

כירורגיה

ניתוח הוא הטיפול הנפוץ ביותר כשמדובר בסרטן בלוטת התריס. היקף הניתוח תלוי בגודל הגידול, האם בשאלה הסרטן התפשט ובגורמים נוספים. אפשרויות הניתוח כוללות:

  • הסרת אונה: הסרת אונה אחת של בלוטת התריס שבה קיים סרטן.
  • כריתת בלוטת התריס: הסרה מלאה של בלוטת התריס ואחריה טיפול ביוד רדיואקטיבי.
  • הסרת בלוטות לימפה: אם הסרטן התפשט לבלוטות הלימפה, ניתן להסיר אותן גם במהלך הניתוח.

גישת אמצע הדרך בטיפול כירורגי היא לעבור ניתוח כריתת גידול, הכולל הסרת הגידול וחלק מרקמה בריאה סביבו. הליך זה נפוץ פחות מכריתת בלוטת התריס אך עשוי להתאים לסוגי סרטן קטנים ומקומיים.

 

טיפול ביוד רדיואקטיבי

לאחר ניתוח, במיוחד כריתת בלוטת התריס, ניתן להשתמש בטיפול ביוד רדיואקטיבי. טיפול זה כולל נטילת יוד רדיואקטיבי דרך הפה, אשר נספג על ידי תאי בלוטת התריס, ובכך הורס את כל התאים הסרטניים שנותרו.

טיפול הורמונלי

חולים שעוברים כריתת בלוטת התריס יזדקקו לטיפול הורמונלי כדי להחליף את ההורמונים שבלוטת התריס הייתה מייצרת בדרך כלל. גלולות הורמון בלוטת התריס לא רק מווסתות את חילוף החומרים של הגוף, אלא גם עוזרות למנוע את הצמיחה של כל התאים הסרטניים הנותרים.

טיפול קרינתי חיצוני

במקרים מסוימים מומלץ לבצע הקרנות חיצוניות. טיפול זה משתמש בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה כדי להתמקד ולהשמיד תאים סרטניים, המשמשים לעיתים קרובות כאשר הסרטן התפשט מעבר לבלוטת התריס או לסרטן חוזר של בלוטת התריס.

כימותרפיה

כימותרפיה אינה נפוצה לטיפול בסרטן בלוטת התריס, אך היא עשויה להיות אופציה, במיוחד בשלבים מתקדמים או כאשר הסרטן אינו מגיב לטיפול ביוד רדיואקטיבי.

טיפול ממוקד מטרה

טיפולים תרופתיים ממוקדים מתמקדים בחריגות ספציפיות הקיימות בתוך תאים סרטניים. על ידי חסימת חריגות אלה, טיפולים תרופתיים ממוקדים יכולים לגרום לתאים סרטניים למות.

מעקב ופרוגנוזה

לאחר הטיפול, פגישות מעקב קבועות הן קריטיות. אלה עשויות לכלול בדיקות גופניות, בדיקות דם כדי לפקח על רמות הורמון בלוטת התריס ובדיקות הדמיה כדי לבדוק סימנים של הישנות סרטן. הפרוגנוזה של סרטן בלוטת התריס היא בדרך כלל טובה, במיוחד עבור הסוגים הנפוצים ביותר וכאשר מתגלה בשלב מוקדם. עם זאת, הפרוגנוזה יכולה להשתנות בהתאם לסוג הסרטן, השלב וגורמים אחרים.

לחיות עם סרטן בלוטת התריס

החיים עם סרטן בלוטת התריס יכולים להיות מאתגרים, אך עם התמיכה הנכונה, אפשרי לחיות חיים מספקים. אנו מעודדים את המטופלים לבקש תמיכה מספקי שירותי בריאות, להשתתף בטיפולים רגשיים כגון טיפול CBT או בקבוצות תמיכה וייעוץ כדי לעזור להתמודד עם ההיבטים הרגשיים של האבחון והטיפול שלהם.

לסיכום

המאבק בסרטן בלוטת התריס הוא עדות לחוסן של החולים ולתחכום של הרפואה המודרנית. עם כל שלב מגילוי מוקדם ועד לשלבים הסופיים של הטיפול, המטופלים מוקפים באנשי מקצוע המצוידים במגוון אפשרויות כירורגיות וטיפוליות. הדרך להתגבר על סרטן בלוטת התריס כוללת לא רק טיפולים פיזיים אלא גם רשת תומכת כדי לסייע ברווחה רגשית. כאשר אנו מביטים אל העתיד, ההבטחה לתוצאות טובות בולטת ומציעה תקווה ועידוד לאנשים המתמודדים עם מצב זה.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

גלילה לראש העמוד