אם אי פעם ניסיתם לחתוך משהו עם סכין לא חדה, אתם בטח יודעים כמה זה קשה ומתסכל. אתם רק לוחצים חזק יותר, אבל זה גורם לחיתוך להיות ממש לא מדויק. רוב הסיכויים שזה קורה רק כי הסכין כבר איבדה מהחדות שלה, וכעת אתם צריכים להשחיז אותה. רוצים לדעת איך עושים זאת ומהם הכלים הכי טובים להשחזה? לפניכם המדריך המלא בנושא.
למה חשוב להשחיז סכינים?
הסכינים מאבדות באופן טבעי את החדות שלהן בזמן השימוש, היוצר שחיקה ובלאי של הלהב, מה שמוביל לקהות ולאובדן היכולת שלהן לחתוך כמו שצריך. סכין קהה עלולה להשפיע לרעה על חוויית הבישול שלכם ואפילו להגביר את הסיכון לפציעה, וסכין שף המושחזת באופן קבוע תהפוך את החיים שלכם במטבח לקלים יותר. הינה הסיבות שבגללן חשוב להשחיז סכינים באופן קבוע:
- בטיחות – סכין קהה דורשת כוח רב יותר כדי לחתוך, מה שמגדיל את הסבירות שהיד תחליק ואתם תיפצעו. סכין חדה היא בטוחה יותר כי איתה אתם כמעט ולא צריכים להפעיל כוח כדי לחתוך, ויש לכם שליטה גדולה יותר על התנועה
- דיוק – סכינים חדות יוצרות חתכים נקיים יותר. זה לא משנה אם אתם קוצצים ירקות או חותכים בשר, סכין חדה מעניקה לכם שליטה על הגודל של כל פרוסה. הדיוק חשוב במיוחד עבור מתכונים המסתמכים על גדלים מדויקים של מזון
- יעילות – סכינים חדות מפחיתות את הזמן שאתם מבלים במטבח בהכנת המרכיבים. סכין קהה תאט אתכם, ובמקביל תדרוש מכם מאמץ רב יותר כדי להשיג את אותה התוצאה
- אריכות ימים – השחזה קבועה יכולה להאריך את חיי הסכינים. כאשר הסכינים קהות ומפעילים עוד כוח כדי לחתוך את המזון, הכוח הזה עלול לפגוע בלהב ובידית לאורך זמן
באיזו תדירות כדאי להשחיז את הסכינים?
תדירות ההשחזה של הסכינים שלכם תלויה בתדירות השימוש ובשימוש הספציפים שלהן. אנשים המשתמשים בסכינים שלהם מדי יום צריכים להשחיז את הסכינים אחת לחודש או חודשיים. אם אתם משתמשים בסכינים שלכם בתדירות נמוכה יותר, אפשר להגדיל את מרווחי ההשחזה ל-3 עד 6 חודשים.
הדרך הנכונה להשחיז את הסכינים
אחרי שלמדתם כל כמה זמן צריך להשחיז סכינים, הגיע הזמן לדעת גם איך עושים את זה נכון מבחינה פיזית כדי לשמור על שלמות הלהב. הכלים הנפוצים ביותר להשחזה הם אבני השחזה (או Whetstone בשפה האנגלית), מוטות השחזה או משחיזים חשמליים.
השחזה עם אבן (ווטסטון)
השחזה עם אבן מספקת רמה גבוהה של שליטה ודיוק. האבנים מגיעות ברמות חספוס שונות כדי שתוכלו להשחיז כל סכין בצורה המתאימה לה.
- שלב 1: השרו את האבן במים למשך כ-5 עד 10 דקות (אם אתם משתמשים באבן מים), או עקבו אחר הוראות היצרן להכנת האבן להשחזה
- שלב 2: הניחו את האבן על משטח יציב, וודאו שהיא לא תזוז בזמן ההשחזה
- שלב 3: החזיקו את הסכין בזווית של 20 מעלות (או פעלו לפי המלצת היצרן של הסכינים) כנגד האבן
- שלב 4: משכו בעדינות את הלהב על פני האבן בתנועה גורפת, תוך שמירה על לחץ עקבי. חזרו על הץנועה כמה פעמים עבור כל צד של הלהב
- שלב 5: לאחר השחזה עם הצד הגס של האבן, הופכים את האבן לצד העדין יותר וחוזרים על התהליך כדי ללטש את הקצה
חשוב לציין שהשחזה עם אבן היא השיטה המורכבת ביותר, הדורשת את הרמה הגבוהה ביותר של ידע. אם אתם לא מסתדרים עם השיטה הזאת יש עוד כמה כלים שתוכלו לנסות.
השחזה עם מוט
השחזה של סכינים עם מוט היא השיטה שרואים בדרך כלל בסדרות ובסרטים – כשרואים מישהו מחזיק את הסכין שלו עם מוט ארוך והוא משלב ביניהם, זה בדיוק זה. המוט עשוי פלדה חזקה, ואפשר להשתמש בו בדיוק כמו בסרטים או פשוט להניח אותו על משטח כדי שהתהליך יהיה קל יותר:
- שלב 1: החזיקו את המוט או הניחו אותו על משטח לא חלק כדי למנוע החלקה
- שלב 2: החזיקו את הסכין בזווית של 20 מעלות כנגד המוט
- שלב 3: העבירו את הלהב כלפי מטה ולרוחב המוט, תוך מעבר מבסיס הלהב לקצהו. חזרו על התנועה כמה פעמים בכל צד של הלהב
שימוש במשחיז חשמלי
משחיז חשמלי הוא פתרון מודרני וקל להשחזה של סכינים. השימוש בו פשוט ואינטואיטיבי, וכל מה שאתם צריכים לעשות זה לעקוב אחר הוראות היצרן להגדרת המשחיז והשימוש בו – אחרי שהוא מוכן לשימוש אתם פשוט מעבירים בו את הסכין מהידית על לקצה. החיסרון היחיד של משחיז חשמלי הוא שהוא לרוב מוריד יותר מדי מהסכין בזמן ההשחזה, מה שאומר שהשחזה תכופה מדי תקצר מאוד את אורך השימוש בסכין.
טיפים לתחזוקה של סכינים חדות
טיפול נכון בסכינים יכול לעזור לשמור על החדות שלהן זמן רב יותר. הינה כמה טיפים שכדאי ליישם:
- חדדו באופן קבוע – חשוב לוודא שאתם משחיזים את הסכינים שלכם בפרקי זמן קבועים, אבל חשוב לוודא שאתם לא עושים זאת באופן תכוף מדי
- אחסנו סכינים כראוי – אחסנו תמיד סכינים בבלוק ייעודי, על פס מגנטי או באמצעות כיסוי לסכין. הימנעו מאחסון שלהן במגירה שבה הן עלולות להתקהות ממגע עם כלים אחרים
- השתמשו בקרש חיתוך נכון – קרשי חיתוך רכים יותר העשויים מעץ או פלסטיק עדינים יותר על להבי סכין מאשר משטחים קשים כמו זכוכית או אבן
- הימנעו מהמדיח – שטיפת סכינים ביד עדיפה כיוון שמדיחי כלים יכולים להקהות את הלהב בגלל החום הגבוה והתנועה הרבה
לסיכום
השחזת הסכינים באופן קבוע היא חשובה כדי להבטיח שהכלים שלכם יהיו יעילים ובטוחים לשימוש לזמן רב. על ידי שימוש בשיטות ובכלים הנכונים תוכלו לשמור על סכינים חדות ולשפר את חוויית הבישול שלכם.