כיוונים

כיוונים

דואגים למחר? סמכויותיו של מיופה כוח

מה זה ייפוי כוח מתמשך? מה המשמעות שלו? ומתי חשוב שנעניק את הסמכות לאדם אחר, על מנת שזה יקבל החלטות עבורנו? כל מה שצריך לדעת על הדרך להבטיח את המחר.

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מושג אשר נוגע ליכולת החוקית להעניק לאדם מסוים אישור לקבל החלטות עבור אדם אחר, זאת עבור מי שאינו יכול לקבל החלטות הנוגעות לאורח חייו וניהול ענייניו. כך לדוגמא, במקרים של תשושי נפש/ במקרים של אדם שאינו מתפקד מבחינה קוגניטיבית/ במקרים של דמנציה, אלצהיימר ושאר מחלות קשות שאין להן מרפא והן פוגעות ביכולת קבלת החלטות נכונות.

בכל הנוגע לשאלה, איך עורכים ייפוי כוח מתמשך, חשוב לדעת כי את הפעולה מבצעים בעזרת עורכי דין שהם גם נוטריון, אשר יכולים לספק עריכת ייפוי כוח, כמו גם ייצוג בבית המשפט בעת דיונים אודות הענקת אישור משפטי למיופה אשר עליו לדאוג לענייניו של האחר. (הלוא הוא הלקוח שביקש ייפוי כזה).

כיצד חותמים על יפוי כוח

הסמכויות של מי שקיבל ייפוי כוח עבור אדם אחר אשר קרוב אליו:

מי שיקבל ייפוי כוח הוא קרוב משפחה, כמו ילד או הורה אח או אחות, בעוד שבית המשפט ימנה את אותו אדם כאמון על החלטות האחר. זאת במידה והוא תושב ישראל, מעל גיל 18 ונמצא כשיר לבצע פעולות שונות עבור קרוב המשפחה. לעיתים, נוטריון או עורך דין, יתמנו לבעלי הסמכות, זאת על ידי הלקוח.

בין הסמכויות של מי שקיבל ייפוי כוח, תמצאו:

  • יכולת למשוך כספים מקופות גמל ומקרנות השתלמות של מי שאינו יכול להחליט באופן צלול, לגבי משיכות כאלה ואחרות.
  • קבלת הסכמות ואישורים לבדיקות רפואיות או פסיכיאטריות כמו גם יכולת לאשפז או לשחרר את המיופה בבית חולים פסיכיאטרי.
  • ביצוע מעברים עבור מיופה הכוח בין חברות פנסיוניות וביטוחים, כמו גם משיכת כספים וביצוע פעולות בנקאיות עבור המיופה.
  • לקיחת הלוואות עבור המיופה מול הבנקים עד סכומים של 100 אלף שקלים בלבד.
  • ביצוע פעולות משפטיות עבור המיופה.

כיצד חותמים על ייפוי כוח?

רבים המקרים בהם מי שזקוק לאדם אחר שישגיח על ענייניו, הוא אדם שאיבד את היכולת לבצע החלטות מושכלות, כמו מי שלוקה במחלה נפשית או במחלה נוירולוגית שמוציאה אותו מתפקוד. ההסכם יחתם בדרך כלל מול פסיכיאטר שמאפשר הסמכה של אדם אחר קרוב ובעל אינטרס חיובי – להטיב עם החולה, ומכאן יאפשר ביצוע החלטות עבור המיופה.

חשוב לדעת כי ברוב המקרים יסביר הפסיכיאטר לאדם שזקוק למיופה כוח, את המשמעות של המינוי, ההשלכות והתוצאות לאחר מינוי זה, בעוד שההסכמה חייבת להיות מרצון. בכך נמנע ניצול של תמימות, חולשה או מצוקה נפשית ופיזית.

לעיתים ישנן סמכויות שדרושות אזכור מיוחד במסמך שמקנה את היכולת לבצע פעולות עבור מיופה הכוח, בעוד שישנם מקרים בהם דרוש לווי מקצועי של עורך דין. לכן רבים פונים לקבלת סיוע של נוטריון או עו"ד שעוסק בניהול חוזים ומסמכים.

גלילה לראש העמוד